top of page

İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ

CABLE CAM

HAKKIMIZDA

Biz, Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi bölümü lisans öÄŸrencileriyiz. 2017-2018 bahar döneminde almış olduÄŸumuz Proje dersi kapsamında bir araya gelerek ISG Cable Cam adını verdiÄŸimiz bu projeyi yaptık.

 

Projemizi 3 farklı modüle bölerek ilerledik:
•    Donanımı hazırlayıp motorun otonom hareketini saÄŸladığımız Hareket Modülü
•    Görüntü iÅŸleme ile baret tanıması yaptığımız Tanıma Modülü
•    Server Client mimarisini kurup sistemin kontrolü için bir arayüz oluÅŸturduÄŸumuz Tanıma Modülü.


Dönem içerisinde projemize danışmanlık eden Prof. Dr. Erkan ZERGEROÄžLU hocamıza teÅŸekkür ederiz.

About

GÖRSELLER

Proje süreciyle ilgili bazı görseller...

isgccablecam-group
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.16.38
WhatsApp Image 2018-06-14 at 19.15.43
isgccablecam-group-3
WhatsApp Image 2018-06-14 at 19.19.02
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.15.54
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.20.01
isgccablecam-group-2
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.16.57
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.16.19
WhatsApp Image 2018-06-15 at 01.15.37
Community

PROJEMİZ

PROJE ÖZETİ

 

Bu proje, iÅŸ güvenliÄŸi ve saÄŸlığı konusunda gerekli iÅŸ ekipmanlarından biri olan baretin kontrolü için ip üzerinde otonom olarak hareket eden bir kamera sistemidir. Hareketi kablolar ile önceden ayarlanmış bir güzergah üzerinde, motorun döndürdüÄŸü makaralar sayesinde saÄŸlanan bu sistem tarafından kameradan alınan görüntüler üzerinde baretin tanınma ve kontrol iÅŸlemleri yapılır. Bu kontrol sonucunda hatalı bir durumda ses ile ortam uyarılır ve sorumlu kiÅŸiye gerekli rapor arayüz üzerinden ulaÅŸtırılır. Sorumlunun bilgi aldığı arayüz, masaüstü ortamında çalıştırılır. Sorumlu, bu arayüz üzerinden tespit edilen durumlara dair görüntü, zaman ve yer bilgilerine ulaÅŸabilmektedir.

​

​

AMAÇ VE HEDEFLER

​

Projenin amacı, iÅŸ yerindeki çalışma ortamından ötürü iÅŸçilerin karşılaÅŸabilecekleri iÅŸ kazalarının en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uzmanlarının iÅŸ yükünün azaltılması ve bu olayları sistematik hale getirerek takibinin kolaylaÅŸtırılmasıdır. Gelinen aÅŸamada gerekli iÅŸ güvenliÄŸi ve saÄŸlığı ekipmanlarından olan baret için amaca ulaşılmıştır.

 

Projenin öncelikli hedefi, gerekli olan ekipmanların iÅŸçiler üzerinde var olup olmadığının bütün iÅŸ güvenliÄŸi ve saÄŸlığı ekipmanları için kontrolünün saÄŸlanabilmesidir. DiÄŸer bir hedef ise, gerekli ekipmanı giymeyen iÅŸçinin kimlik bilgilerinin tanımlanması ve bu bilgilerin sorumlu kiÅŸiye gönderilerek gerekli yaptırımın uygulanabilmesidir.

​

​

​

YÖNTEM

​

Projenin donanım kısmında kontrolün saÄŸlanması için Raspberry Pi Model 3 kullanıldı. Hareketin saÄŸlanması için 2 adet bayrak makara, 1 adet DC motor ve step motorun Raspberry Pi ile beraber kullanılabilmesi için L298N H-Bridge çift motor sürücü kartı kullanıldı. Alarm sisteminin saÄŸlanması için bir adet buzzer ve için Raspberry Pi 3 Kamera Modülü kullanıldı. İp üzerindeki dengenin saÄŸlanması için motorun ve makaraların uzaklıkları özellikle hesaplanarak sistem malzemeleri tasarlandı ve tasarlanan bu malzemelerin 3D Printer’dan çıktıları alınarak sistem için bir dizayn gerçekleÅŸtirildi.

Tanıma modülünde, iki farklı koldan çalışıldı: Makine öÄŸrenmesi, Görüntü İşleme. Makine öÄŸrenmesi tarafında, SVM (Support Vector Machine) algoritması kullanılarak bir model eÄŸitildi. Ancak çalışılan süre zarfında ortam koÅŸullarından kaynaklı olarak saÄŸlıklı data elde edilememesi sebebiyle oluÅŸturulan modelden istenen sonuç alınamadı. Bundan dolayı  görüntü iÅŸleme tarafında yapılan algoritmalar ile ilerlenmeye karar verildi. Görüntü İşleme tarafında ise önceden eÄŸitilmiÅŸ Haar Cascade modelleri kullanılarak insan kafası tanındı ve bunun üzerinde baret tanıyabilmek için belli algoritmalar kullanıldı.

EtkileÅŸim modülünde, kullanımı ile iletiÅŸimin saÄŸlanması için bir arayüz oluÅŸturuldu.​

  • Sistem tarafından kritik bölgeler önceden belirlenir.

  • Motora verilen varsayılan hareket komutu, otonom olarak ip ile belirlenen rota üzerinde gezmesidir. Kritik bölgelerde hareketin durulması komutu verilir ve tanıma modülü aktifleÅŸtirilir.

  • Motorun dönme hareketi sonucu makaraların da yardımıyla istenen hareket saÄŸlanmıştır.

  • Bu hareket kritik bölgelere gelindiÄŸi zaman, kamera ile alınan görüntüler Raspberry’e aktarılır.

  • Raspberry tarafında, alınan görüntüler ve tanıma modülünün çıktıları istemciye iletilir.

  • Tanıma modülünün çıktılar neticesinde gerekli görülen durumlarda sunucu alarm sistemini aktifleÅŸtirir.

Spaces
Membership

İLETİŞİM

Cumhuriyet Mah. 2254. Sok No:2 41420

Gebze/Kocaeli

​

burakakten.ba@gmail.com

smehder@gtu.edu.tr

Contact

2018 - Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi - Proje Dersi - Grup 7

bottom of page